Amerikaanse celebs in anti-rascisme petitie #23ways

Alicia Keys heeft haar bekende celeb friends ingezet om in een korte video aandacht te vragen voor alledaags racisme. Onder anderen Béyonce, Bono, Pharrell Williams en Rihanna spreken zich uit in de petitie promo onder de titel ’23 manieren waarop je gedood kunt worden als je zwart bent in Amerika’.

Om beurten noemen de zangers en zangeressen een incident waarbij een zwarte Amerikaan werd doodgeschoten door de politie. De redenen? Een kapot achterlicht, naar de wc rennen en in de auto zitten met je vriendin en kind, zo sommen de 23 popsterren op, in de zwart-wit-video. Aan het einde roept Alicia Keys de Amerikaanse president Barack Obama en het parlement op om een einde te maken aan ‘de lange geschiedenis van systematisch racisme’. Bij meer dan 100.000 handtekeningen moet het Witte Huis reageren.

Op sociale media wordt de video gedeeld onder de hashtag #23ways. Keys zegt dat ze geïnspireerd was voor het maken van de video nadat vorige maand een artikel las ’23 alledaagse handelingen die je met de dood moet bekopen zijn als je zwart bent in Amerika’. Het stuk verscheen na de dood van Alton Sterling, die door politie werd gedood in Baton Rouge. Zijn dood leidde tot hevige protesten van de Black Lives Matter-beweging.