WAT AUNTIE MICHELLE OBAMA ONS HEEFT GELEERD: BECOMING WHAT YOU WANT TO BE!

Terwijl ik moe, verkouden met keelpijn in bed lig, ben ik nog steeds op cloud9000 van last night. Gisteravond kwamen duizenden bezoekers naar de boeklezing #Becoming van Michelle Obama in de Ziggo Dome in Amsterdam-Zuidoost.

Met de dames van Inspire To Women Move Up: Black Girl Magic Edition was een hapje eten en voor de deur van de Ziggo Dome verzamelen. People showed up and showed out to look the part for this epic evening. Jeetje wat een rij, wat een opkomst, niet normaal. Allemaal om de voormalige First Lady van Amerika te horen spreken. De avond opende met 5 rolmodellen die inspirerende verhalen deelden, waaronder de Rotterdamse zangeres Melissa Lopes die mocht vertellen who she is BECOMING. Well spoken girl, you did that!

De Britse journaliste Isha Sesay betrad het podium en verwelkomde een ieder in de Ziggo Dome. Op een groot scherm volgde getuigenissen van Michelle’s broer Craig Robinson en moeder Marian Robinson afgewisseld met persoonlijke foto’s. Ze komt straks echt, OMG! Met welk nummer komt zij op, wat heeft zij aan, hoe zit haar haar, wat gaat ze allemaal vertellen? Het uur van de waarheid is daar. Toen ze al wuivende op het podium kwam stond iedereen op en applaudisseerde haar toe. The Queen of Black Girl Magic is here, Mrs. Michelle Obama. I couldn’t take it anymore. I cried, I really did! The build up de afgelopen weken naar deze avond was real. Ik werd serieus emotioneel, omdat het zo bijzonder is om in deze setting, met de dames van Inspire To Move Women Up: Black Girl Magic Edition en mijn moeder dit moment te mogen delen. Y’all don’t even know what this means to me, to us als zwarte vrouwen. Ik blijf herhalen hoe belangrijk die positieve vertegenwoordiging van zwarte vrouwen is. En Michelle Obama’s story, is my story!

Het werd een ‘intiem’ en open gesprek in een mega grote Ziggo Dome. De confetti van Drake zijn optreden van de dag ervoor dwarrelt zo nu en dan tussen door naar beneden. Van haar upbringing in South Side Chicago to becoming Michelle Obama. Een dochter, zus, moeder, echtgenote, een vrouw op zichzelf, niet alleen de vrouw van Barack Obama! Een intelligente gedreven en welbespraakte zwarte vrouw uit een arme wijk naar Princeton, Harvard Law School en het Witte Huis. Een combinatie waar jonge zwarte meiden en vrouwen denken, dit is onmogelijk. Als zwart persoon moet je jezelf harder bewijzen. Wij kunnen ons niet tot nauwelijks fouten permitteren, in de maatschappij, op de werkvloer, waar dan ook (please don’t argue with me on this!). En dan wanneer je je hebt bewezen, blijken de fancy people op hogere posities gewoon regular te zijn. Bruhhh!!!

Ze was eindelijk vrij om te zeggen en te delen wat zij naar de eerste presidentschap termijn ervaarde en over de periode van 8 jaar als First Lady. Mennnn, wat een opluchting moet dat zijn geweest. De gedachte alleen al om eindelijk alles wat je in jezelf opkropt te kunnen delen in een boek, een gedicht, een liedje, een rapnummer of just speaking your truth…period! Net als wat auntie Michelle (ja zo noem ik haar) deelde, niet iedereen houd van een persoon van kleur met een uitgesproken mening. We maken het vaak genoeg mee, als je alleen op de Nederlandse televisie kijk… laat staan alle andere momenten in life daarbij opgeteld. Laat het niet toe dat iemand je kleineert of een gevoel geeft dat wat je vindt of voelt er niet toe doet.

Als één van de invloedrijkste mensen van de wereld weet zij als de moeder van Black Girl Magic duizenden mensen op de been te brengen voor haar boekpresentatie. Ain’t that something! Ik wil hiermee alleen maar duidelijk maken, dat Michelle Obama doet dit on a global level met een uitzonderlijk platform en legacy. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat er een Michelle Obama in meerdere vrouwen schuilt, of een Beyoncé, een Serena Williams, een Karen Civil, een Regina King, een Issa Rae of een Maxine Waters. Ik noem deze vrouwen even op, want ik weet dat zij populair en mainstream zijn, maar er zijn meerdere van ze met hun eigen naam, identiteit, story to tell en something to show for. Be on the look out for those women, want na gisteravond is dit nog maar het begin. This energy right here is on something else.

Thank you auntie Michelle Oabama, for sharing your magic with us. We will never dim our light. We will always be ourself and be authentic. And we keep working on becoming the humans we want to be!

PS: ik weet dat er een hoop media bladen online zijn die vandaag wat hebben gepubliceerd over Michelle Obama haar komst in Nederland. Maar let’s be clear, this is the black girl media versie waar wij de andere zwarte vrouwen die part of the program zijn er wil in laten. ?