BLACK OWNED BUSINESSES VAN HAAGSE BODEM VERBINDEN MET CULTURELE, CREATIEVE EN EDUCATIEVE PROGRAMMERING & EXCLUSIEVE MERCHANDISE VOOR 1 JULI KETI KOTI VIERING IN PAARD DEN HAAG!

Hoe is het om als student met Afrikaanse of Caribische roots te studeren in Den Haag? Waar zoek je elkaar op in Den Haag wanneer je meer wilt weten over je black heritage? Is er een fysieke plek waar je in contact kan komen met andere zwarte ondernemers? Wat heeft de eerste generatie overgedragen aan de tweede en derde generatie? Wat is The Black Hague Experience? Op deze vragen geven 15 Haagse jonge black owned businesses uit de culturele, creatieve en educatie sector een krachtig antwoord tijdens een anderhalf uur durend muzikaal, theatraal, dans, spoken word en beeldende kunst programma in ‘t PAARD.

Op donderdag 1 juli 2021 is het Keti Koti, vanuit het Sranangtongo vertaald ‘kettingen gebroken’ en ‘kadena kibra’ in Papiamento. In historisch perspectief schafte Nederland op 1 juli 1863 in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. In de praktijk duurde de slavernij nog ruim 10 jaar, dus tot 1873. Artistieke expressies waren tijdens en ook na de slavernij verboden en nu claimen de 15 ondernemers de ruimte. De artistieke uitingen naar aanloop van en tijdens de livestream zijn overwinningen. Nu mogen zij zijn en uiten door de voorouders op wiens schouders zij staan die het hebben overleefd. Slavernij is gebaseerd op racisme, haat, uitbuiting. Uitsluiting maakt nu plaats voor insluiting, verleiden om creatieve talenten tot uiting te brengen en verbindingen te leggen. De fysieke kettingen zijn gebroken en publiek mag aanschouwen wie zij zijn. De nazaten van tot slaaf gemaakte zijn overlevers van de slavernijmisdaden. De sterkste overwinnen.

Deze krachtige groep, bestaande uit 15 Haagse jonge zwarte ondernemers met roots in onder andere Suriname, Curaçao, Kaapverdië, Sudan, Sierra Leone, Jamaica, Nigeriaans, Angola en Congo (RDC) zoeken op 1 juli Keti Koti de verbinding met elkaar op voor een eigentijds en empowered samengesteld programma in popcentrum PAARD. Met muziekoptredens van Surinaamse Vrouwen Vereniging en zangkoor Bromilia, CoachF (GoHard), Dimoh (GUAP070), Hatoon (Orisun/Homegrown) en DJ Jules (Litt Events). Spoken word optredens van Daniëlle Zawadi (Het Zwarte Schaap) en Reno (The Hang Out 070). Een door Marilva Vismale gechoreografeerde dansperformance namens MLVstudios en een openingsstatement van voorzitter Maria Toko van studentenvereniging Tribez. En een indrukwekkende fotografie collage genaamd “The Face of Excellence” met ruim 100 zwarte portretten vastgelegd door Goedkroon. Storytelling video van de opkomende filmregisseur Rionel Leter van Young & Zakelijk en een afsluitende akoestische live performance van Damani Leidsman en Danny van Dien bekend als Mushroom Mosis. Onder leiding van presentatrice en culturele duizendpoot Frandjescka Balootje wordt het een avond vol Haagse black excellence.

Naar aanloop van de 1 juli activiteit is er een talk met verschillende Haagse sleutelfiguren en black communitybuilders online te bekijken op The Genesis Platform gepresenteerd door Delon Tatem.

Om zichtbaarheid te geven aan de volgende generatie nazaten van tot slaaf gemaakte en Haagse Afrikaanse diaspora is er rondom deze historische dag en gedeelde geschiedenis een kunstwerk gemaakt door de Kaapverdiaans-Portugees kunstenaar Waldmar. Speciaal voor The Black Hague Experience komt zijn artwork aan de voorkant tot uiting op oversized T-shirts en sweaters. Op de achterkant staat de boodschap: We are the culture, who create and educate! “Om mee te doen aan dit project is geweldig, om iets te kunnen bijdrage aan een movement doormiddel van kunst is het mooiste en het beste wat ik kan geven. Ondanks de richting lijnen van de opdracht heb ik een andere kunstwerk gemaakt en vond dit meer passend. De expressie en de kracht dat het kunstwerk uitstraalt komt nu voor mij tot leven. Ook de ruimte die mij gegeven is om aan deze opdracht te werken haalde het beste in mijn naar boven. Hoe sta ik er in? wat vind ik er van? en wat kan ik in je eigen kracht neer zetten wat ook andere kunnen zien en voelen,” aldus Waldmar.

Door de nog geldende coronamaatregelen is er de mogelijkheid deze avond online bij te wonen via de livestream van het PAARD.

Partners:  

Bromilia

Goedkroon www.instagram.com/goedkroon_cornea/

GoHard www.instagram.com/gohard.070/

GUAP070 www.instagram.com/guap070/

Het Zwarte Schaap www.instagram.com/zwarte.schaap/

Litt Events www.instagram.com/litt.events/

MLVstudios www.instagram.com/marilvaaavsml/

Mushroom Mosis www.instagram.com/mushroommosis/

Orisun www.instagram.com/orisun.studio/

Paard www.instagram.com/paard_denhaag/

SV Tribez www.instagram.com/sv.tribez/

Delon Tatem www.instagram.com/delontatem/

The Hang Out www.instagram.com/thehangout070/

Young & Zakelijk www.instagram.com/youngzakelijk/

Urban Creatives With Brains www.instagram.com/urbancreativeswithbrains/

Waldmar www.instagram.com/waldmar.nl/

 

Programmaoverzicht PAARD + livestream The Black Hague Expercience

Livestream PAARD ► PAARD.nl

Hashtag ► #TBHE

Datum ► 1 juli 2021

Tijd ► 19:30 – 21:00 uur

Entree ► Gratis

Winactie ► Maak kans op The Black Hague Experience merchandise tijdens de online raffle. Mail naar info@urbancreativeswithbrains.com en volg alle betrokken partners van het project Facebook of Instagram en wie weet winnen jij exclusieve merchandise. Winnaars krijgen een persoonlijk bericht per email.

Dit evenement is een initiatief van Goedkroon, GoHard, GUAP070, Het Zwarte Schaap, Litt Events, MLVstudios, Mushroom Mosis, Orisun/Homegrown, Paard, Tribez, Delon Tatem, The Hang Out 070, Young & Zakelijk, Urban Creatives With Brains & Waldmar in samenwerking met het PAARD.